Tuesday, May 31, 2011

Kualiti Gambar ORI kurang? Perlu di'edit?

     Asslamaulaikum dan Salam Sejahtera. Untuk permulaan dalam posting ini,saya akan menerangkan kepada anda adakah perlu kita edit / lapik gambar ORI anda jika kualitinya kurang?

<span class="fullpost">
Mengikut pengalaman kami sendiri adalah perlu kerana setiap gambar akan mempunyai cacat-celanya. Apatah lagi pada gambar yang kualitinya rendah. Ini kerana jika anda perhatikan gambar2 anda tentu tidak menarik atau bermakna jika gambar tersebut ada cacatnya. Kami ingin mencontohkan kualiti gambar asal. Sila rujuk di bawah.
      Bagi anda mungkin tiada apa-apa makna. Tetapi jika mengikut kreativiti anda,anda tentu mahukan gambar yang tidak bermakna ingin berubah menjadi bermakna. Betulkan jika saya jika salah. Jika anda perhatikan bahagian belakang kasut itu terdapat NOISE iaitu bintik-bintik yang sering menjadi punca kenapa gambar itu menjadi cacat dan tidak bermakna langsung. Ok,sila rujuk gambar dibawah NOISE yang saya maksudkan.
      Anda nampak kawasan yang gelap tu? Anda nampak bintik-bintik kecil? Itulah yang dinamakan NOISE. NOISE juga bukan saja terdapat pada gambar tetapi terdapat juga pada video dan juga suara. Ok,jadi bagaimana nampak buat gambar itu menjadi sempurna dan bermakna buat anda? Jika melalui EDIT anda tentu terfikir macam mana yang satukan effect colour yang sesuai dengan gambar itu. Jika anda faham maksud saya ialah tak semua effect colour sesuai untuk semua gambar. Ada yang sesuai,ada yang tak. Jadi jika mengikut kehendak diri anda sendiri tentu ingin sesuatu yang sesuai untuk gambar tersebut. Seperti gambar yang saya sediakan ini saya telah mencari,mencuba pelbagai cara yang sesuai untuk edit gambar ini. Tetapi kebanyakkannya hampa dan gambar tersebut tidak ada makna untuk saya. Jadi saya telah mencuba effect Black & White iaitu sebagai tema gambar tersebut. Rujuk gambar dibawah.
      Bagi saya nampak menarik juga jika menggunakan Black & White ni. Tapi jika anda perhatikan masih kelihatan juga NOISE dikawasan tersebut. Jadi apa langkah yang mungkin anda lakukan? Jika saya,saya akan guna filter Dark Strokes. Kenapa? Sebab saya ingin menggelapkan lagi kawasan di kasut itu. Rujuk gambar dibawah.
     Apa pendapat anda? Berbezakan dari yang sebelumnya? NOISE tak ada. Warnanya yang semakin pekat. Bagi saya sendiri,jika gambar yang berhitam putih ni,lebih menarik jika dipekatkan lagi. Jika anda masih belum berpuas hati dengan gambar tersebut anda boleh menggunakan kreativiti anda seperti ingin meletakkan jenama kasut tersebut atau anda ingin meletakkan nama anda pada ruangan gambar. Nanti saya akan ajarkan cara yang sesuai untuk meletakkan tulisan diruangan gambar tersebut. Ingat,anda seharusnya mengambil masa untuk menambah sesuatu di dalam gambar dan bukannya secara ekspres. Untuk fasa yang terakhir ini saya meletakkan jenama PUMA di bahagian kiri bawah gambar tersebut dan ditambah dengan tulisan OLD SCHOOL. Bahagian kanan saya letakkan logo NIAKULAS PRODUCTION. Rujuk gambar di bawah.
     Jadi bagaimana? Anda sudah mempunyai ilham untuk menggunakan teknik seperti saya terangkan? Tidak mengapa jika anda tidak tahu kerana jika anda jika mencuba buat sesuatu pasti akan berjaya. Jadi mungkin setakat ini saja teknik-teknik saya ajar mengikut pengalaman dan citarasa saya sendiri. Mungkin cara ini anda boleh berkongsi dengan rakan-rakan anda. Untuk pengetahuan anda,software yang saya gunakan untuk setiap gambar adalah 1.Adobe Lightroom & 2.Adobe Photoshop CS5. Jadi kita jumpa lagi di entri yang akan datang. Jika tidak keberatan sila like Fan Page yang kami sediakan. Anda boleh like di kotak sebelah kanan blog ini atau kunjungi NIAKULAS PRODUCTION di Facebook.
</span>


Reactions:

1 comments:

Wani said...

wani follower 1st ke?? wah~~
hehehhe...

cantik gamba, wani pon suka jugak edit2 gambaq nih, meh la melawat =)

http://sweetpearl24.blogspot.com

Post a Comment

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews