Tuesday, May 31, 2011

Ciri-ciri 1Ds & 5D akan datang? (Canon Rumors)

      
     Assalamualaikum dan salam sejahtera. Hari ni saya akan memberitahu berita-berita mengenai DSLR pula sama ada akan keluar dipasaran atau belum keluar dipasaran. Jadi,mungkin disini ada peminat berjenama Canon? Nikon? Sony? Untuk entri hari ini,saya akan menyatakan tentang ciri-ciri 1Ds & 5D yang akan keluar mungkin tidak lama lagi seperti yang dinyatakan oleh Canon. Kemungkinan "ahli baru" dalam keluarga 1Ds & 5D akan dikeluarkan dalam tahun 2011. Mungkin ini satu petanda yang baik kerana sudah sekian lama juga 5D Mark II berkhidmat dalam dunia photography & videography. Ok kita mulakan dulu dengan 1D.

     Kemungkinan selepas ini Canon tidak akan mengeluarkan 1D tetapi akan meneruskan dengan keluaran 1Ds. Pada tahun ini 1Ds akan dikeluarkan dengan 3 lens. Tetapi masih belum diumumkan jenis-jenis lens tersebut. Mungkin Telephoto,Standard & Wide? Apa yang paling menarik sekali ialah Canon mahu mengeluarkan 1Ds dengan 37Mp - 40Mp dan ada juga mengatakan 28Mp saja..Sememangnya mengubah ciri asal 1Ds IV yang hanya 21.1Mp saja. Mengekalkan processor DIGIC tetapi dengan DIGIC V dan jenis Auto Focus yang terbaru. Kami belum tahu apa yang dimaksudkan dengan Auto Focus yang baru. Jadi betul ke kenyataan ini? Kita belum pasti tapi kita akan pasti bila diumumkan secara rasmi dengan pengeluaran 1Ds Mark V.
     Sebuah kamera yang dianggap lagenda adakah dilahirkan dengan penambahan yang lebih bagus daripada sebelumnya? 5D Mark dianggap sebagai lagenda kerana keberkesanannya dalam dunia photography dan kini "The Lagend Is Reborn" iaitu sebagai tema untuk 5D Mark II. Jadi bagaimana pula dengan 5D Mark III yang dikatakan bakal dikeluarkan pada tahun ini? Harapan untuk setiap peminat 5D ini mesti mahukan ciri-ciri yang lebih menarik dan juga mampu berkhidmat dengan hebat dalam bidang videography dan photography. Seperti kita juga tahu 5D Mark II digunakan oleh CST Production dan juga kamera yang digunakan untuk menghasilkan filem Dilarang Masuk. Kali ini ciri untuk 5D Mark III mungkin 32mp. Jika anda tidak tahu sebelum ini mp untuk 5D Mark II adalah 24mp. Ini amat menarik perhatian sekali bagi peminat 5D. ISO akan ditambah sehigga 100-25600 (L1, H1, H2, H3) dan juga menggunakan processor DIGIC V seperti 1Ds. 4.2fps dan 19point AF.

     Jadi sama ada kenyataan ini betul atau tidak kami tidak boleh pasti 100% kerana kemungkinan pihak Canon akan mengeluarkan lain daripada yang lain. Kami akan mengeluarkan entri seperti ini jika ada apa-apa perubahan kelak. Kami juga tidak akan mengeluarkan entri satu jenama tetapi dengan pelbagai seperti Nikon,Sony dan juga lain-lain. Mungkin jika ada rezeki kami akan mengeluarkan pula entri mengenai DSLR Nikon selepas ini. Insyaallah. :)

Psstt : 5D memang menjadi kamera idaman buat si photographer dan videographer. Seperti saya. :)

Reactions:

0 comments:

Post a Comment

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews